Saturday, October 1, 2016

Cara-Cara Membuat Jeruk Mangga Asam Boi Harum

Bahan-bahan:

1. Buah mangga epal.
2. Cili api/padi/lada burung.
3. Limau kasturi.
4. Asam boi.
5. Gula pasir.
6. Sedikit garam.

Gambar bahan-bahan untuk mudahkan rujukan dan mencabar ketahanan mulut daripada melelehkan air liur.


Mangga epal yang siap dipotong kecil. Dalam mangkuk ni mengandungi 6 biji mangga bersaiz sederhana.

Limau kasturi, cili api/padi/lada burung dan asam boi.

Bahan-bahan bergambar bersama.

Mangga epal, limau kasturi, cili api/padi/lada burung dan asam boi yang siap dipotong kecil-kecil. Sedia untuk bergaul-gaul bersama.

Campuran mangga epal, cili, limau kasturi tanpa asam boi.

Campuran mangga, cili, limau kasturi dan asam boi.

Taburkan gula dan sedikit garam (tanpa adam boi).

Taburkan gula dan sedikit garam (ada asam boi).

Bahan-bahan yang telah digaul dengan gula dan sedikit garam (tanpa asam boi).

Bahan-bahan yang telah digaul dengan gula dan sedikit garam (dengan asam boi).

Setelah semua bahan digaul, masukkan ke dalam peti sejuk selama 3 jam. Dan jeruk mangga (asam boi/tanpa asam boi) harum sedia untuk anda ratah dengan perlahan-lahan bagi merasai kemanisan, kemasaman, kemasinan, kepedasan, kepahitan dan keharuman yang sungguh mengecurkan air liur. Slurrrpppp. Sedakkkk weh!

Selamat Mencuba!

Resepi ciptaan sendiri Chef Saupee @2016

No comments: